събота, 31 декември 2011 г.

Пърленки



300 мл хладка вода
500 гр брашно
1 пак. суха мая
1 ч.л захар
1 с.л сол
3 с.л зехтин

сол, масло и чеснов прах за поръска

Разтворете маята във водата, заедно със захарта и солта. Добавете част от брашното до плучаване на гъста кашичка. Разбъркайте добре и оставете да втаса. След това излейте кваса в кладенче, което сте направили в останалото количество брашно и започнете да бъркате. След като се поразмеси добавете и зехтина и продъжете да бъркате докато разнесете и зехтина. След това започнете с месенето на ръка, докато не получите гладко и меко тесто. Оставете го да почине и да втасва под кърпа. След като се понадигне разделете на 6 равни части и оформете топки. Отново завийте и оставяте да втасва още 20-30 минути. Всяка топка разточете на около сантиметър дебелина, като гледайте да запазите кръгла форма. Печем на скара, плоча или сач. След като изпечем всяка от страните, обръщаме и намазваме изпечената с масло, поръсваме със сол и чеснов прах. Това упражнение го правим поне два пъти за всяка страна.
Добър апетит.

понеделник, 26 декември 2011 г.

Бонбони с ром и стафиди

Тежко е по празниците, лошото на декември е, че е пълен с такива :)
после следват януари, февруари и към краят му вече може да поотпуснем души и да почнем да свиваме коланите :)
Мина Бъдни вечер, посрещнахме дядо Коледа, или поне подаръците, които ни беше оставил под елхата :) Сега следват именни дни, Нова година и поредица от рожденни дни :) Във връзка с утрешният голям за нас празник- Стефанов ден е следващата рецепта- почерпете се за здравето на Стефания с едни ароматни бонбони със стафиди и ром :)




120 гр. чаени бисквити
1/2 ч.ч смлени ядки /орехи, лешници, бадеми/
1 кут. варено кондензирано мляко
50 гр. кокосови стърготини
100 гр. стафиди
2 с.л ром
200 гр. шоколад за готвене
и още 200 гр. шоколад за глазура на бонбоните
по желание- цветни захарни пръчици, бял шоколад


Накиснете стафидите в ром. Натрошете бисквитките на ситно, прибавете към тях ядките и кокосовите стърготини. Разстопете на водна баня шоколада и прибавете към сухите съставки, заедно с кондензираното мляко. Накрая добавете и накиснатите стафиди и разбъркайте добре. Оставете добре да стегне, след което гребвайте с лъжичка от сместта, оформете топчета, които след това оваляйте в глазурата. Оставям на вас избора за завършек на бонбоните :)

събота, 24 декември 2011 г.

Бъдни вечер


Рождествена песен

Дърво елхово зеленее,
над него чудна птичка пее...
По клоните му наредени
свещички светят позлатени.
И таз нощ от тук полека,
по тази бялата пътека,
ще минат ангели дечица,
а рано с ясната зорница,
ще екне песента им свята
и в бяла пелена земята
навред ще възвести отново,
че днес е Рождество Христово!

Йордан Стубел

Един от най-големите християнски празници е Бъдни вечер, вечерта преди Рождество Христово.
Трапезата на Бъдни вечер е тържествена. По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой трябва да бъде 7, 9 или 11 (нечетен брой). При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря.

Тази година на нашата трапеза съм предивидила:

1. Боб чорба
2. Пълнени чушки с булгур, праз и гъби
3. Кюфтенца с броколи и булгур
4. Тиквеник с локум
5. Празнична содена пита с паричка
6. Туршия
7. Пресни плодове
8. Ядки
9. Лук, чесън
10. Мед
11. Жито с орехи и бисквити


Надявам се с тази публикация да помогна на онези от вас, които все още не са решили какво да приготвят за празника тази вечер. Основното обаче е, всичко приготвено да е с добри мисли, желание и любов към хората, с които ще го споделите.
С пожелание за здраве, мир и хармония в домовете ви- Весели празници!

сряда, 21 декември 2011 г.

Лесен пълнозърнест хляб




Още една рецепта тази вечер :)
Наскоро отвориха Био магазин в нашият град и съм чест посетител, не е обилно зареден, но има доста неща за пробване. Последният път като отидох купих корнфлейкс за децата и килограм пълнозърнесто брашно. И естествено трябва да се пробва брашното :)
За да е изцяло постен хляба го приготвих със зехтин. Понеже от дозата се получават две хлебчета, в едното добавих и шепа белени слънчогледови семки- стана божествено вкусен. Май това ще ми стане любимият за приготвяне хляб :)

300 мл. гореща вода
1 с.л мед
1 ч.л сол /ползвам хималайска/
2 с.л зехтин
3 ч.ч пълнозърнесто брашно
1 пак. мая за хляб /7 гр. на д-р Йоткер/
1 ч.ч бяло брашно и още 1/2 за доомесване

Разтворете меда в горещата вода, добавете зехтина и солта. Прибавете и пълнозърнестото брашно, а в чашата с бяло добавете и маята за хляб. Тъй като пълнозърнестото брашно е "слабо" се нуждае от повече месене от колкото хляба само от бяло брашно, месете докато получите плътно, но меко тесто. Разделете на две и оформете две хлебчета, като всяко удължите в двата края. Направете разрези под ъгъл на хлебчетата. Оставете да втаса като удвои обема си, след което печете около 50 минути на 180 градуса на фурна с вентилатор. Може да подложите и съдинка с вода на дъното на фурната, за да получите по-хрупкава коричка.
Следващите публикации ще са посветени на Коледа и Бъдни вечер- рецепта за Капама, аспержи с бекон и гъби, и още два вида сладки :) Очаквайте скоро ...

Ароматна пилешка пържола




Е, тук няма предистория- днешната вечеря вкъщи :)
Сигурна съм , че всички сте приготвяли пържоли, само ще споделя как я приготвям аз.
Обещавам ви едно вкусно, сочно и мнооого ароматно пилешко.
Ползвам пържола от бут, филето приготвям обикновено с някакъв сос, защото е прекалено сухо. Поставете пържолите в тефлонов тиган, поръсете с босилек, розмарин, няколко шушулки кардамом, хималайска сол. Залейте пържолките с 2 с.л зехтин и сложете капака на тигана. Обърнете 2-3 пъти от всяка страна, за да получите равномерно приготвена сочна пържола.
Не зная защо си го причинявам това по време на пости, определено ми става все по-трудно, добре че остават 2-3 дена до края. За мен само чашата вино, а вие можете да се насладите на вкуса на пържолките :)

четвъртък, 15 декември 2011 г.

Парти кюфтенца с булгур и кашкавал




Ох, колко претенциозно заглавие измислих :) Всъщност, това са си обикновени кюфтенца, с булгур вместо хляба за спойка, с настърган кашкавал, поляти с обикновен доматен сос. Ето как ги приготвих:

600 грама кайма /за около 30 малки кюфтенца/
2 малки яйца
1 малка глава лук
100 грама кашкавал
3 с.л пшеничен булгур
сол, кардамом, черен пипер
брашно за овалването /аз ползвах пълнозърнесто такова/

за доматеният сос:

1 буркан доматен сок
1 малка глава лук
3-4 скилидки чесън
сол
индийско орехче
куркума
млян джинджифил
1 ч/л захар

Грамаж за подправките не съм дала, защото са опционални, може да прибавите или да махнете тази, която не ви харесва.
Омесваме каймата с яйцата и подправките, прибаваме настъргания кашкавал и булгура. Правиме кюфтенца с големината на орех и овалваме в брашно. Нареждаме кюфтенцата в тавичка и наливаме 1/2 чаша вода. Запичаме за около 20 минути на максимални градуси. През това време приготвяме соса, като задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в малко мазнина, добавяме доматения сок, а накрая и подправките. Ако е по-рядък може да разтвориме лъжица брашно с малко вода и да добавим за сгъстяване.
След като са готови кюфтенцата ги заливаме със соса и поднасяме с настърган пармезан.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Bailyes cookies




Нали последните няколко години бях или бременна, или кърмачка, та съм изтървала модата в питиетата през това време. Заръщайки се отново на работа, разбирам че напитки като Бейлис, Кампари и Мартини вече са доста на почит по нашенските магазини, и явно се приемат добре от хората. Аз да не остана по-назад миналата година си купих Бейлис- някаква си малка промо бутилка, и добре че беше малка, защото никак не съм впечатлена от напитката. Така си остана от миналата Коледа, забутана на най-долният рафт в хладилника. Всеки месец при почистването му се заричах да изровя рецепта, в която да вложа количеството, но чак сега изпълних тази си закана. И без това е месеца на сладките :) редно е да го почетем. И така, съставките:

200 гр. масло /на стайна Т/
1/2 ч.ч кристална бяла захар
1/2 кафява захар
2 големи яйца
2 1/2 ч.ч брашно
1 ч/л сода за хляб
1 пак. ванилена захар
2-3 с.л смлени орехи
2 ч.л нес кафе
2 ч.л какао
1/2 ч.ч шоколадов чипс /може да е натурален шоколад/
8 с.л Бейлис
1/2 ч.ч сол

Маслото заедно със захарта разбиваме в кухненския робот. Добавяме яйцата и бъркаме докато получим пухкава смес. Добавяме Бейлис-а и отново разбъркваме добре. Последно добавяме и сухите подправки, като последно добавяме брашното, докато омесим гладко плътно тесто. Накрая оставяме в хладилник за около 30 минути, за да стегне добре. От тестото правим топчета с големина на лешник /или орех- в зависимост от това малки или големи бисквитки искаме да получим/ и редим в предварително застлана с хартия за печен тавичка, като оставяме достатъчно място между бисквитките. Печем на максимални градуси с вентилатор 8-10 минути, като в средата на печенето "украсяваме" всяка курабийка с няколко копченца шоколад. Вадим и оставяме върху решетка, за да поизстинат. Сега, можете да ме признаете за лоша майка, но децата изядоха половината курабийки, още след първото изпичане. От втората доза първо снимах, защото не се знае до утре дали ще остане. Весели празници на всички!

неделя, 11 декември 2011 г.

Фалафели




Рецептата за тези постни кюфтенца взех от блога на любима моя съфорумка- Даниела "В кухнята на моето семейство". Признавам, че си облизах пръстите, толкова са точни съставките, че и дума не може да става, че това не е истински фалафел. Аз пропуснах пресния кориандър, както и магданоза, защото първото е трудно да намеря, а второто забравих да купя :) И така, ето и рецептата:

Продукти за фалафела:

250 гр (1 1/3 ч.ч ) сух нахут

1 литър вода

3-4 с.л булгур

1 голям или 2 малки глави лук нарязани на ситно

5 силидки чесън, смачкани

3 с.л. смлян кимион – сложих 1 ч.л

1 с.л. смлени зърна кориандър

1 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сол или на вкус

щипка до ¼ ч.л черен пипер – сложих ¼ ч.л

опционално: щипка кардамонови зърна

3-4 с.л. брашно от нахут или пълнозърнесто брашно или трохи пълнозърнест хляб – сложих 3 с.л. типово брашно

олио за пържене, достатъчно да покрие фалафелите

Приготовление:

Зърната сух нахут се накисват във водата и се оставят да преседят 1 нощ. След това изцеждате добре и смилате в кухненския блендер.

В дълбока купа се поставят смлените зърна нахут, булгурът, лукът, чесънът, бакпулверът, подправките. Смесват се добре и сместа се оставя да почине около 45 минути. След това добавете брашното и ако сместа е станала прекалено гъста може да добавите малко вода. С мокра лъжица и мокри ръце оформете малки топчета, като загребвате пълна с връх лъжица. Трябва да се получат 12-18 топчета.
След като оформите фалафелите, ги оставете да починат отново за около 30 минути /за да запазят формата си и да се пържат по-лесно/. Аз ги овалях в пълнозърнесто брашно.
В тигана се загрява олиото, така че кубче хляб да покафенее за 45 секунди. Слагате първата партида фалафели и леко намалявате котлона. Не слагайте следващата партида, преди да извадите всички готови фалафели. След това засилете отново котлона при слагането и го намалете леко след 10 тина секунди.
Извадете върху кухненска хартия и оставете да попие излишната мазнина.
Можете да ги консумирате като предястие, а може и да си направите сандвич- в арабска питка с много зеленчуци /маруля, зеле, домати,краставици и лют сос/.
Комбинацията от подправки тук е толкова неустоима, че мисля за в бъдеще да я ползвам и за месните кюфтенца.

събота, 10 декември 2011 г.

Тиквеник с локум и захарен сироп




Декември е тук, усещате ли вече Коледният дух :) Аз продължавам с постите, които тази година минават много бързо, или просто ежедневието ни е толкова забързано, че докато сутрин си измием очите и отпием чаша кафе, и вече е утре ... Така стана и с тази рецепта, от няколко дена се каня да я кача, но докато се наканя и вече е утре :) Дойде й все пак реда, подходяща за пости, достойна за трапезата Ви на Бъдни вечер, и без грам преувеличение- с нищо не я превъзхожда прекрасната турска баклава, която аз съм яла не един път

1 малка тиква /около килограм/
1 ч.ч кафява захар
смес от следните подправки: 1 ч.л индийско орехче, 1 ч.л млян джинджифил, 1 ч.л канела и 1 пакетче ванилена захар
2 кутийки цветен локум /на ЗЗ Горна Оряховица ползвам/
мазнина /олио или маргарин, за да спазим постите/
1 пакет кори
смлени орехови ядки
кокосови стърготини

за захарния сироп:

200 мл. вода
300 гр. захар
1 пакетче ванилена захар

Настъргваме почистената тиква /добре, че имам кухненски робот, от тогава стъргането не е предизвикателство/. Разпъваме корите за баница, ако са нечетен брой отделяме една за подложка на тиквеника и я разстиламе върху предварително намазнената тавичка, в която ще го печем. Поръсваме две от корите с малко тиква, сместа от подправките и лъжица захар и слагаме по 2-3 парченца локум и навиваме на руло корите, след това на охлюв. В средата на всяко охлювче слагаме лъжица смлени орехи /тук ядките може да са всякакви/ и поръсваме с кокосови стърготини. Така правим 6-7 охлюва /в зависимост от броя на корите в пакета/ и нареждаме в тавичката. Заливаме с мазнина корите и печем за около 20 минути в предварително загрята фурна на максимални градуси с вентилатор /колкото да порозовее/. След като е готова баницата вадим от фурната, като през това време правим и сиропа- варим, докато почне да прави плътни балони. Заливаме и оставяме да поеме добре, поне една вечер. Влюбена съм във вкуса на този сладкиш- а тиквеник или баклава е, решете сами :)

неделя, 4 декември 2011 г.

Тути фрути с локум




Днес ще ви досаждам с рецепти за сладки, но нормално- почивни дни преди наближаващите празници са перфектното време за направата на сладки. Следващата рецепта е на моята съгражданка Пепчо http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg4593.html#msg4593 с благодарности за споделеното. Ето и рецептата за тези пръхкави и ароматни сладки.



150мл бяло вино
150 гр масло
100гр олио, или общо 300гр масло
около 600 гр. брашно
100 гр пудра захар

локум- 2 кутийки
пудра захар за поръсване

Разтопяваме леко маслото в микровълновата и доливаме олиото. Добавяме виното при маслото, а след това и пресятата заедно с брашното пудра захар. Размесваме добре, правим топка и прибираме за малко в хладилника да стегне. Разделяме на няколко части тестото, като разточваме само по една част, а останалото държим в хладилник. Режем разточената кора на еднакви правоъгълници, като във всеки край слагаме по парченце локум и завиваме на пуричка. Печем на 180 до леко порозовяване, а след като извадим ги изсипваме в купа с пудра захар, в която можете да добавите и ванилена такава, за по-силен аромат.

Shortbread




Декември, както и март-април /в зависимост от това, кога е Великден/ са месеците на печивата и сладките у нас /и не само/. Всяка година опитвам по някоя рецепта, въпреки че си имам 2-3 фаворита и изпитани такива. Тази година ще експериментирам с тези шотландски масленки, в които ме грабна предимно леснотата на изпълнение- рецептата вземах от http://alia.tropot.net/2010/12/08/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4/ с големи благодарности към авторката. Ще ме прощават господата шотландци, но леко модифицирах оригиналната рецепта, добавяйки шоколадов чипс преди изпичането. Ами, днешната доза вече свърши- предполагам това говори за качествата на тези сладки. Приготвянето им наистина е бързо, рецептата не много скъпа и лесна за изпълнение. Опитайте и вие.

225 гр. меко масло
100 гр, пудра захар /аз ползвах кафява пудра захар, отскоро я има тук в България/
225 гр. брашно
100 гр. царевично нишесте
2 пакетчета ванилена захар
щипка сол

Маслото трябва да е на стайна температура- нарежете го или накъсайте на по-дребни парченца и заедно със захарта врътнете в кухненския робот. След като получите еднородна смес добавете и щипката сол, нишестето и брашното. Аз добавих и две пакетчета ванилена захар. Изсипва се тестото върху домакинско фолио, завивате и оставяте за 30 минути в хладилник /ако бързате може директно в камерата за 10-15 минути/. След това разточвате внимателно на по-дебел слой от около 2 см и режете на правоъгълничета с ножа. Аз добавих шоколадов чипс на всяка бисквитка, след което оформих с виличка краищата й. Аромата и вкуса по думите на всичко около мен е неустоим, опитайте и вие.

събота, 3 декември 2011 г.

Крем супа със сьомга


Напоследък у дома на почит са крем супите. Припомних си времето, когато децата бяха бебета и захранвах бавно, внимателно с гладко пасирана храна. Просто тогава ми беше омръзнало робота да бръмчи постоянно, за това известно време бях забравила за подобно приготвяне. Сега отново преоткриваме вкуса им и в блога следва предложение за крем супа със сьомга. На нея Стефи вика- Мамо, обичам розовата рибка, за това редовно издирвам рецепти за сьомга, за да й я предлагам така, че да не й омръзва.
Сигурна съм, че има безброй варианти за супа от сьомга, а моят вероятно ще е най-простия възможен, но факт е, че тази риба е много полезна и заслужава присъствие:
котлет от сьомга /около 300 грама/
2 средно големи картофа
1 малка глава лук
1 морков
сол
джинджифил /на върха на ножа/
черен пипер
девисил

Сваряваме зеленчуците, нарязани на едро и солта /на вкус/. Пасираме в кухненския робот и отново връщаме супата в тенджерата. Махаме кожата от котлета, почистваме от костите и го слагаме в крем супата. Варим около 25-30 минути, като преди да свалим поръсваме с подправките супата.
Ами, това е- лесно и безкрайно вкусно. Ако решите да експериментирате сигурна съм, че ще се хареса. Добър апетит!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...