сряда, 1 февруари 2012 г.

Ципура с доматена салца и маслини




Сряда е рибен ден, нали знаете? Никога не съм знаела, защото точно сряда трябва да е рибен ден, а че е наследство от братска Русия- това е ясно :) Е, днес съвсем по случайност и у нас е рибен ден, пък и е сряда. Даже рибите са две, а не една. Първата е ципура- никога не бях купувала такава риба, само съм чувала хубави неща за нея.
Ципурата е типична средиземноморска риба. Името й идва от гръцки и е много разпространена в съседната ни страна. Месото на ципурата е бяло, сочно и стегнато и може да се готви по всевъзможни начини: в пергамент или фолио, да се маринова, или задуши на пара с различни зеленчуци. В 100 грама от месото се съдържат около 3 грама мазнини, но за сметка на това над 19 гр. белтъчини. Именно това я прави предпочитано ястие в много хранителни режими.
Гърците пекат ципурата на скара, намазана със зехтин, лимонов сок, риган или мащерка, докато испанците я предпочитат с кръгчета чесън и люти чушлета. В Португалия патриотично сервират рибата със сос от порто.
Издирвайки рецепта за приготвянето на тази риба веднага ми се запечата варианта с доматен сос- най-вече, че така ще е едновремено по-сочно ястие и вкусно печено месо.
Приготвянето на рецептата отнема не повече от 10 минути, а изпичането- 25. Мисля, това също ще ви убеди скоро да си купите и да се насладите на тази вкусна и полезна храна.

1 ципура около 600 грама
1 буркан кълцани домати
2 скилидки чесън
15 черни маслини /по възможност без костилка/
2-3 кръгчета лимон
сол
девисил


Изсипете кълцаните домати в тавичка, добавете чесъна, нарязан на ситно, овкусете със сол. Почистената риба посолете в коремчето и кожата отвън. Сложете я в тавичката и направете в горната част няколко прореза под ъгъл. Във всеки от тях поставете кръгче лимон. Запечете рибата за 25 минути на максимални градуси. Гарантирано вкусно.

1 коментар:

  1. Много обичам риба, но ципура не съм пробвала. Твоята рецепта ми звучи много добре и резултата изглежда много апетитно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...