събота, 2 април 2011 г.

Пълнозърнести питки с маслини




С напредване на постите ми става все по-трудно да измисля ядене за себе си, не че няма достатъчно постни такива, но ми се иска да е разнобразно през всеки ден от Великият пост. Влизайки в месец април, все повече предусещаме пролетта, замирисва на свежо, чисто- на природа. Вчера в магазина мернах тиквички- със сигурност не са от най-истинските, но ми се прииска да си хапна. И понеже любимата ми рецепта- подлучени с кисело мляко и чесън в момента е мираж за мен реших да импровизирам- защо не маргарин, овкусен с чесън и подправки, намазан на питка, в комбинация с гриловани тиквички и пресни зеленчуци. Ето рецептата за питките:

~*~Продукти~*~

370 гр. бяло брашно тип 500 /ползвам Софимел екстра/
180 гр. брашно Грахам /на Техра/
250 мл. топла вода
1 с.л захар
7 гр. мая /на д-р Йоткер/
2 с.л зехтин
1 с.л сол
10-на маслини без костилка, нарязани на ситно

за поръсване: едра сол, маково семе, босилек, зехтин за намазване

Двата вида брашно се смесват и се пресяват. Слагат се в купа и се прави кладенче, в което слагаме маята и захарта, а отгоре наливаме водата на порции, като разбъркваме внимателно. След като се усвои водата, наливаме мазнината и отново разбъркваме. С ръка доомесваме тестото до гладко такова и оставяме в купата да удвои обема си. След това поръсваме със сол, добавяме маслините и отново премесваме. Разделяме го на 8 равни части и от всяка оформяме топка. Нареждаме ги в тавичка, покрита с домакинска хартия, намазваме със зехтин и поръсваме с подправките и солта. Оставяме около 30 минути да втасат отново. Печем на 220 градуса до зачервяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...