понеделник, 25 април 2011 г.

Пърленка от пълнозърнесто брашно



След голямото великденско похапване реших днес да се отдадем на нещо разтоварващо, защото все пак трябва нещо да се яде. През целите пости ми липсваха най-много сиренето и кашкавала, за това сега ще наблегна на тяхната консумация. Като помислих как мога да ги съчетая ми дойде на ума този тип тестено изделие- пърленката. Тестото е стандартно за пица, а плънката в случая- сирене, кашкавал и малко обезсолено масло. За завършек- малко сух босилек за аромат и цвят :) Слънчев Великден и весели празници на всички.

Тесто:

350 гр. бяло брашно
150 гр. пълнозърнесто брашно /готова смес на Техра/
1 ч.ч топла вода
1 пак. суха мая /7 гр./
1 ч.л сол
1 ч.л захар
2 с.л олио

Плънка:

100-150 грама сирене
100 гр. кашкавал
30 гр. краве масло
щипка босилек

Смесваме двете брашна в купа, правим кладенче, е което изсипваме маята и захарта. Заливаме маята с чашата топла вода и започваме да месим на ръка. След като се поуплътни тестото добавяме солта и продължаваме да месим. Накрая добавяме олиото и продължваме да месим до получаването на гладко тесто. Разделяме тестото на две и от всяка топка разточваме тънък кръг /не повече от 2 мм дебелина/. Натрошаме сиренето, а върху него настъргваме на едро кашкавал. ОСтавяме във фурната на максимални градуси докато се зачерви кашкавала и вадим. Намасляваме ръбовете на пърленката, а останалото количество от маслото нарязваме на тънко и нахвърляме върху пърленката. Накрая ръсим босилек и поднасяме топла.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...