събота, 10 декември 2011 г.

Тиквеник с локум и захарен сироп




Декември е тук, усещате ли вече Коледният дух :) Аз продължавам с постите, които тази година минават много бързо, или просто ежедневието ни е толкова забързано, че докато сутрин си измием очите и отпием чаша кафе, и вече е утре ... Така стана и с тази рецепта, от няколко дена се каня да я кача, но докато се наканя и вече е утре :) Дойде й все пак реда, подходяща за пости, достойна за трапезата Ви на Бъдни вечер, и без грам преувеличение- с нищо не я превъзхожда прекрасната турска баклава, която аз съм яла не един път

1 малка тиква /около килограм/
1 ч.ч кафява захар
смес от следните подправки: 1 ч.л индийско орехче, 1 ч.л млян джинджифил, 1 ч.л канела и 1 пакетче ванилена захар
2 кутийки цветен локум /на ЗЗ Горна Оряховица ползвам/
мазнина /олио или маргарин, за да спазим постите/
1 пакет кори
смлени орехови ядки
кокосови стърготини

за захарния сироп:

200 мл. вода
300 гр. захар
1 пакетче ванилена захар

Настъргваме почистената тиква /добре, че имам кухненски робот, от тогава стъргането не е предизвикателство/. Разпъваме корите за баница, ако са нечетен брой отделяме една за подложка на тиквеника и я разстиламе върху предварително намазнената тавичка, в която ще го печем. Поръсваме две от корите с малко тиква, сместа от подправките и лъжица захар и слагаме по 2-3 парченца локум и навиваме на руло корите, след това на охлюв. В средата на всяко охлювче слагаме лъжица смлени орехи /тук ядките може да са всякакви/ и поръсваме с кокосови стърготини. Така правим 6-7 охлюва /в зависимост от броя на корите в пакета/ и нареждаме в тавичката. Заливаме с мазнина корите и печем за около 20 минути в предварително загрята фурна на максимални градуси с вентилатор /колкото да порозовее/. След като е готова баницата вадим от фурната, като през това време правим и сиропа- варим, докато почне да прави плътни балони. Заливаме и оставяме да поеме добре, поне една вечер. Влюбена съм във вкуса на този сладкиш- а тиквеник или баклава е, решете сами :)

5 коментара:

  1. Само описанието на приготвянето на този тиквеник ми беше достатъчно да започна да преглъщам и да се чудя колко бързо мога да се сдобия с необходимите продукти! Много интересна рецепта и веднага влиза в списъка ми за изпробване :) Поздрави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Мими, много вкусно звучи, ще пробвам :) А дали може да се ползва зехтин за мазнина, че маргарин и олио не ползвам?

    ОтговорИзтриване
  3. Мая, предполагам- защо не, просто трябва да е такъв за готвене
    Габи, много ти благодаря, наистина е вкусно

    ОтговорИзтриване
  4. Това е невероятно!Заслужава си да се опита!

    ОтговорИзтриване
  5. Ау, имам и локума и тиквата и корите. Подхващам я тези дни, много съблазнително изглежда!

    ОтговорИзтриване

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...